Nieuws & Events

News

Vondsten voor de feestdagen 2015 - Hubrecht Duijker

vondst1

(Bron: Hubrecht Duijker)

Om van voornamelijk witte grenache (garnacha in Spaans, garnatxa in Catalaans) een echt goede wijn te maken, is geen sinecure. Juan Angèl Liberta echter lukt het voorbeeldig op zijn wijngoed Edetària in Terra Alta. Mede dankzij de talrijke oude stokken, vaak wel een halve eeuw geleden geplant. Als dan ook nog 30 procent viognier wordt toegevoegd, ontstaat iets verrassends, gedoopt Via Edetana 2014. ’t Is een pittig frisse, haast mineralige en tegelijk vrij volle, ferme witte wijn met frisfruit van citrus en witte vruchten, inclusief wat appel en een vleugje kruidig hout. Verrukkelijk bij niet alleen vis, maar ook, zo ontdekten we, bij kalfspasteitjes en romige witschimmelkazen als Camembert.
 

In de wijnstreek Martinborough (zuidpunt North Island van Nieuw-Zeeland) creëerde Clive Paton het wijngoed Ata Rangi. Dat gebeurde op een voormalige schapenweide. Vandaag de dag geldt zijn domein als een van Nieuw-Zeelands toonaangevende Pinot Noir producenten. De Crimson Pinot Noir 2013 doet begrijpen waarom. Het is een medium rode wijn, elegant ferm en verleidelijk, dankzij mild rijp rood fruit, een frisse toets van cranberries en iets van zwarte vruchtjes.

Op South Island van Nieuw-Zeeland geschiedt wijnbouw niet alleen in het grote, beMain3kende gebied Marlborough, maar ook zuidelijker, in nog koelere, kleinere regio’s. Waaronder de Wairarapa Valley – en daar de nummer één druif is pinot noir (rechts). Een daaruit bereide klassewijn werd Main Divide Pinot Noir 2012 gedoopt. Hij trakteert op mild fruit van rode vruchtjes plus bessen, een stevige structuur, een vriendelijke frisheid en bescheiden roostertonen.

 

 

 

 

Wat milder en zachter dan de meeste, dankzij vanille en het zeer rijpe fruit van zwarte bessen, smaakt de zacht kruidige, gloedvolle Pura Fe Carmenère 2012, een organische wijn uit Maipo Valley.

Nog even terug naar wit: een van Oostenrijkse spraakmakendste wijnbouwers is Heinz Velich die geen angst heeft om ongebruikelijke composities te creëren, soms met als gevolg het verlies van een officiële herkomstbenaming, terwijl hij bovendien al zijn wijnen twee jaar rust To3 (Small)geeft voordat de worden uitgebracht. Een kenmerkende product van Weingut Velig draagt de naam TO 2012. Deze als simpelweg Landwein aus Österreich (on)geklasseerde wijn werd samengesteld uit chardonnay, sauvignon en welschriesling, wat resulteerde in een mineralig kruidige, mondvullende smaak met elementen van frisse citrus, groen fruit en enig bladgroen, terwijl ook subtiele roosteraroma’s niet ontbreken. Kortom, kwaliteit en karakter, net als Heinz zelf – die enkele jaren terug tot ‘Winzer des Jahres’ werd uitgeroepen.

De grootste onafhankelijke winery van de staat Washington werd gesticht door de als een rockstar uitgedoste Charles Smith – die vorig jaar door het tijdschrift Wine Enthousiast werd uitgeroepen tot ‘winemaker of the year’. Zijn The Velvet Devil Merlot 2013 Dev (Small)is een karakteristieke Charles Smith creatie. Deze ook een procentje cabernet sauvignon bevattende, soepele wijn smaakt vlezig, stevig, sappig en droppig, met rijp zwart fruit. Duivels lekker eigenlijk.

Van de gekken is voorts de Clos des Fous Locura 1 Fous3 (Small)Chardonnay 2012. De vier ‘fous’ in kwestie zijn vier deskundige wijnenthousiasten die in Chili van zeven relatief koele terreinen voorbeeldige wijnen vervaardigen. Zo groeien de druiven van voornoemde wijn in Alto Cachopoal op Chili’s hoogste, bovendien zeer stenige wijngaard. Vandaar die frisse, bijna mineralige smaakkern, terwijl het fundament stevig is en je behalve notigheid ook citrusfruit kunt waarnemen

Op een blinde proeverij zou ik ‘m voor een topwijn uit Chablis of ander district in de Bourgogne gezien zijn dimensierijke smaak met een bijna mineralige frisheid en tegelijk vlezigheid, milde roosteraroma’s waaronder een vleugje vanille, notigheid, een miniem kruidje en allerlei soorten fruit van zowel witte vruchten, denk aan peer, als citrus inclusief perzik en wat limoen. Maar de wijn komt uit Margaret River, een kuststreek in het verre Western Australia. En de wijn? Dat is Leeuwin Estate Chardonnay 2013. Lee7 (Small)

Zijn fles is loodzwaar, zijn kleur massief, zijn smaak intens, zijn kwaliteit hoog – het gaat om de tikal Patriota 2012, een wondermooie wildwijn uit Mendoza (kelderfoto). Zwarte bessen, kersen en pruimen bepalen zijn fruit, terwijl daarnaast donkere aroma’s aanwezig zijn en 13,8 procent alcohol. Deze imposante Argentijn, een blend van 60 procent malbec en 40 bonarda.

Tik2

Een van Australië’s meest geïsoleerde wijngebieden is Frankland River Region. Het ligt in het zuidwesten, ongeveer 250 kilometer ten oosten van Margaret River. In invloed van de nabije oceaan en Arctische winden is zodanig dat op Frankland Estate de druivenstokken niet hoeven te worden geïrrigeerd. Het domein levert een imponerende rode wijn, de Shiraz Isolation Ridge Vineyard 2011. Deze is gul en gespierd, zwart fruitig, bessig en kruidig, met ook donkere aspecten, een beetje toastig hout en wat frisheid. Super bij wild.

Zalm, gebakken of gegrild – We hebben ervan genoten bij gebakken zalm met aardappeltjes en zeekraal, de Shaya Habis 2011 uit Rueda. ’t Is geen gewone Verdejo, maar een met schoudervulling, want men gaf hem houtcontact. Vandaar die milde SH (Small)roostertonen (vanille, karamel) die het frisse witte en citrusfruit wat extra dimensie geven. Bovendien is de wijn behoorlijk vol en krachtig – maar wel nog verbazend vief. Net zo opmerkelijk is de aparte, zware fles met zijn enorme ziel.

 

 

News

ad Bibendum levert de wijnen bij Pop-Up Restaurant van tv-programma "De Wereld Draait Door"

Chef Robert Kranenborg kookt gedurende 3 weken in het pop-up Restaurant van DWDD.

3 - 22 december 2015

Westergasfabriek Amsterdam (NL)

Voor de Belgen onder ons: dit is sinds 2005 een zeer bekend tv-programma op NPO 1 gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk.

Robert Kranenborg brengt een selectie van 25 bijzondere bijna vergeten gerechten die hij de afgelopen 4 jaar onder de aandacht bracht. Er wordt een vast 5-gangenmenu gepresenteerd waarbij het hoofdgerecht naar keuze is: koninklijke haas of canard à la presse of de zalmpastei 'coulibiac'.

Het restaurant zal tijdens deze 3 weken dagelijks open zijn voor diner en van vrijdag tot en met zondag voor de lunch.

ad Bibendum Fine World Wines verzorgt alle bijpassende wijnen !!

Prijs 79,95€ (excl. drank)
Reserveren kan de website: http://redir.vara.nl/landingpages/VARA_DWDD-pop-up-restaurant/

Een selectie van gequoteerde wijnen met een score van 90+

Parker, Jancis Robinson, James Halliday, Clive Coates, Stephen Tanzer, Wine Spectator, Joelle Thompson, Michael Cooper, Bob Campbell, Tyson Stelzer, Frank Van der Auwera, Alain Bloeykens, ..

Bekijk de wijnen

De regio's

Navigeer door de verschillende landen

Meer info

Proefpakketten

Bekijk onze proefpakketten

Meer info