Nieuws & Events

News

Vondst van de maand oktober 2015 - Hubrecht Duijker

VONDST 1 - Velich 'TO' 2012

Een van Oostenrijkse spraakmakendste wijnbouwers is Heinz Velich die geen angst heeft om ongebruikelijke composities te creëren, soms met als gevolg het verlies van een officiële herkomstbenaming. Bovendien geeft hij al zijn wijnen twee jaar rust voordat ze worden uitgebracht. Dit gebeurt naast en zelfs deels in het natuurpark Seewinkel, Burgenland,

bij de Hongaarse grens. Een kenmerkend product van Weingut Velich, dat ongeveer 10 hectare telt, draagt de naam TO 2012. Deze als simpelweg Landwein aus Österreich (on)geklasseerde wijn werd samengesteld uit chardonnay, sauvignon en welschriesling, hetgeen resulteerde in een mineralig kruidige, mondvullende smaak met elementen van frisse citrus, groen fruit en wat bladgroen, terwijl subtiele roosteraroma’s niet ontbreken. Kortom, kwaliteit en karakter, net als Heinz zelf – die enkele jaren terug tot ‘Winzer des Jahres’ werd uitgeroepen.

 

 

 

 

 

 

To3 (Small)

 

 


 

 

VONDST 12 - tikal Patriota 2012

Tik2 (Small)

 

Zijn fles is gewichtig, zijn kleur massief, zijn smaak intens, zijn kwaliteit hoog – het gaat om de tikal Patriota 2012, een wondermooie wildwijn uit Mendoza. Zwarte bessen, kersen en pruimen bepalen zijn fruit, terwijl daarnaast donkere aroma’s aanwezig zijn en 13,8 procent alcohol. Deze imposante Argentijn, een blend van 60 procent malbec en 40 bonarda, komt van Ernesto Catena Vineyards in de hoog gelegen Uco Vallei. Het domein, dat ruim 46 hectaren met druivenstokken omvat, behoort aan de oudste zoon van Nicolás Catena, een van Argentinië’s beroemdste wijnproducenten.

Tik3 (Small)

 

 

 

 

 


VONDST 23 - Via Edetana 2014

Om van voornamelijk witte grenache (garnacha in Spaans, garnatxa in Catalaans) een echt goede wijn te maken, is geen sinecure. Juan Angèl Liberta echter lukt het voorbeeldig op zijn wijngoed Edetària (links) in Terra Alta. Mede dankzij de talrijke oude stokken die vaak wel een halve eeuw geleden geplant. Als dan ook nog 30 procent viognier wordt toegevoegd, ontstaat iets verrassends, de Via Edetana 2014. ’t Is een pittig frisse, haast mineralige en tegelijk vrij volle, ferme witte wijn met frisfruit van citrus en witte vruchten, inclusief wat appel en een vleugje kruidig hout. Verrukkelijk bij niet alleen vis, maar ook, zo ontdekten we, bij kalfspasteitjes en romige kazen als Camembert.

Ed3 (Small)

 

News

Lievelingswijn volgens "In vino veritas" - oktober 2015

Lievelingswijn volgens In Vino Veritas:
Ata Rangi Crimson Pinot Noir, Martinborough 2013

2013 is een groot jaar voor pinot noir in Nieuw Zeeland. Volgens de wijncritici is het, hét jaar van de generatie. Deze wijn maakt hierop geen uitzondering. Hij is afkomstig uit Martinborough. Clive Paton is de oprichter van Ata Rangi en is een van de eerste wijnbouwers in de regio tijdens de jaren 1980. Zijn vrienden verklaarden hem voor gek. Het gaat hier om een terrein in het zuiden van het noordelijke eiland, relatief warm en waar ook olijfbomen worden gekweekt.
Het zal je dus niet verbazen dat het fruit hier voldoende zijp wordt. Nochtans blijft de wijn levendig. Aroma’s van kersen zijn knapperig en strelen delicieus de geurpapillen en de eerste aanzet. De smaak is lang, stevig, licht rokerig, kruidig, haast animaal, en eindigt met aalbesjes en droog fruit. Dit vermijdt de neiging tot overrijp. Niettemin heeft de wijn 13,5°, hoewel dit niet voelbaar is.
Vanwaar plots de aandacht voor deze antipoden van Bourgogne ? Het zijn bij uitstek charmeurs en we durven zelfs zeggen dat ze een meer regelmatige kwaliteit vertonen.
Voor wie meer wil weten over het etiket en de naam van de wijn: het gaat hier om een lokale bloem. Ata Rangi besteedt een deel van de winst uit de verkoop aan de bescherming ervan. Doe je zelf dus een plezier en help de natuur. Liefhebbers van puur fruit zullen gelukkig zijn te horen dat deze wijn gebotteld wordt onder schroefdop.

 

Een selectie van gequoteerde wijnen met een score van 90+

Parker, Jancis Robinson, James Halliday, Clive Coates, Stephen Tanzer, Wine Spectator, Joelle Thompson, Michael Cooper, Bob Campbell, Tyson Stelzer, Frank Van der Auwera, Alain Bloeykens, ..

Bekijk de wijnen

De regio's

Navigeer door de verschillende landen

Meer info

Proefpakketten

Bekijk onze proefpakketten

Meer info