Nieuws & Events

News

Lievelingswijn volgens In Vino Veritas (april 2015)

Costières de Nîmes 2012 – Domaine des Cantarelles – Jean-François Fayel in Bellegarde

cantarelles OK

Het domein grenst aan de Camargue en bevindt zich helemaal in het uiterste oosten van het plateau van Costières. De wijngaard profiteert van de nabijheid van grote plassen; dieper gelegen zorgt een freatisch vlak (of grondwaterspiegel) voor een regelmatige watertoevoer, wat vooral belangrijk is tijdens de zomerdroogte. De rolkeien zijn op hun beurt een soort van warmteregelaar.
Als een onvervalste wijn van het zuiden bestaat hij hoofdzakelijk uit grenache, aangevuld met syrah. De kleur is donker en goed ondersteund, terwijl de geur overduidelijk doet denken aan dikke en donkergekleurde vruchtenpulp. Beide eigenschappen voorspellen een smakelijke wijn. En smakelijk is hij! Zoals verwacht komt zijn ultra comfortabele textuur mooi naar voren en loopt die uit tot in de finale waar nog enkele toetsen van donkere chocolade aan toegevoegd worden.
Deze volle maar zeer goed gemaakte wijn is lang niet zwaar, zoals we zouden denken, maar eerder rechtlijnig en fris.

News

Bodega Garzón verovert Zuid-Amerika door Alejandro Bulgheroni


Oliebaron kiest voor wijn

Lees het artikel wat in de artsenkrant is verschenen over ons wijndomein Bodega Garzón:
In vergelijking met buurlanden Argentinië en Chili stelt Urugauy niets voor als wijnproducent, maar daar komt snel verandering in. En dat is allemaal te danken aan één man: Alejandro Bulgheroni, die faam en fortuin heeft vergaard in de wereld van....olie.

Noteer die naam: Bodega Garzón. Het hypermoderne wijnhuis in het vinologische ontwikkelingsland Urugay is nog maar aan zijn tweede jaargang toe, maar verovert Zuid-Amerika stormenderhand en maakt ook al naam in onze contreien. Garzón heeft al twee onderscheidingen gekregen van vermaarde wijnmagazine Decanter. Bij Wine Enthousiasm spreekt men zelfs over "de ontdekking van de voorbije jaren". De gasten van sterrenrestaurants als Nuance (Duffel) en Slagmolen (Opglabbeek) kunnen er over meespreken. Opmerkelijk, zeker als je bedenkt dat Uruguay tot voor kort enkel rommelwijn voorbracht. Uitsluitend bedoeld voor eigen consumptie, dus kwaliteit was niet meteen de grootste zorg.

Fris microklimaat

Bodega Garzón is het nieuwste succesproject van Alejandro Bulgheroni, mede-eigenaar van het energiebedrijf Bridas Energy en de rijkste inwoner van Argentinië. De oliebaron belandde in de wijn dankzij zijn vroegere klasgenoot Carlos Pulenta, de mand achter de befaamde Argentijnse wijn huizen Vistalba en Tomero. Pulenta haalde zijn jeugdvriend binnen als vennoot in zijn wijnimperium en inspireerde hem om verder te gaan. Zowat tien jaar geleden haalde Bulgheroni een internationaal team van specialisten -klimatologen, terroirkenners, wijnbouwers- naar Uruguay om er op zoek te gaan naar eens gebied dat geschikt was voor wijnproductie. Hun keuze viel op Garzón, een heuvelrijke regio nabij het vakantieoord Punta del Este met een fris microklimaat dat toelaat om diverse druivensoorten te telen. Maar waarom precies Uruguay? Een en ander heeft te maken met het feit dat Bulgheroni een groot deel van zijn tijd doorbrengt in zijn villa's in en rond Montevideo, de hoofdstad van Uruguay en zowat het Saint-Tropez van Zuid-Amerika.

Atypische druiven

De ambitie van Bulgehroni strekt ver: hij wil niet gewoon de beste wijn van Uruguay produceren (want dat is niet zo moeilijk), hij wil over de hele wereld bekend en erkend worden als wijnbouwer. Hij probeert dat bewust niet met crowd pleasers als chardonnay en cabernet sauvignon, maar kiest voor atypische druivensoorten als de albariño, viognier, pino grigio (wit) en tannat (rood).
De albariño van Garzón komt het best tot zijn recht bij een gerecht met schaal-en schelpdieren, de tannat is de ideale partner voor vleesgerechten. De Uruguayaanse tannatdruif verschilt overigens van zijn bekendere soortgenoot uit de Madiranstreek: de harde Franse druif heeft veel tijd nodig om goede wijn op te leveren, de zachtere en meer elegante Zuid-Amerikaanse variant garandeert onmiddellijk drinkplezier. En dat allemaal voor een vriendenprijsje van 10,95 euro.
Bulgheroni intussen heeft de smaak te pakken: tijdens een vakantie met zijn echtgenote in Toscane heeft hij daar onlangs in één week tijd drie wijndomeinen gekocht. Hij zou ook een bod hebben uigebracht op een domein in Bordeaux en een kasteel in Bourgogne. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

De wijnen van Bodega Garzón zijn te koop bij ad Bibendum Fine World Wines - www.adbibendum.be
(Bron: Artsenkrant)
 

Een selectie van gequoteerde wijnen met een score van 90+

Parker, Jancis Robinson, James Halliday, Clive Coates, Stephen Tanzer, Wine Spectator, Joelle Thompson, Michael Cooper, Bob Campbell, Tyson Stelzer, Frank Van der Auwera, Alain Bloeykens, ..

Bekijk de wijnen

De regio's

Navigeer door de verschillende landen

Meer info

Proefpakketten

Bekijk onze proefpakketten

Meer info