Nieuws & Events

News

Sigalas in Vino Veritas

Lees hieronder het hele verslag van ons Grieks domein Sigalas

oktober/november 2014

IVV TRAV EL

Schatten op Santorini

Je kan natuurlijk geen zin hebben om dit eiland te bezoeken met zijn toestroom van toeristen. Ten onrechte! De schoonheid van het landschap en de natuur badend in de zon, tussen de Egeïsche Zee en de vulkaan, loont de moeite. Zonder het dan te hebben over de wijngaarden en de wijnen. Dit is een uitgelezen plek voor liefhebbers van eerlijke, minerale, witte wijnen.

Op een van de terrasjes van de vele restaurants en cafés in het centrum van Fira, de hoofdstad van de archipel, met zicht op de vulkaan, kan je er iedere avond rustig mijmeren en niet genoeg krijgen van de langzame en mooiste zonsondergang ter wereld op de Egeïsche Zee. De Cycladen tellen 250 eilandjes die profiteren van deze zee in het mediterrane bekken tussen Europa en Azië. Santorini ligt in het zuidelijk deel, 113 km ten noorden van Kreta. Dit eiland werd gevormd zo’n 3600 jaar geleden door vulkanische uitbarstingen en heeft de vorm van een croissant met opening naar het westen. De westkust, de hoogste zijde, bestaat uit steile kliffen, terwijl de hoogte naar de laagvlakte toe op de oostkust afneemt.

 

De wijngaard

Santorini is in feite een soort van vulkanische woestijn. Het regent er zeer weinig, quasi nooit tussen mei en september, de periode van de rijping en de oogst. Stevige winden waaien regelmatig over het eiland. Deze

omstandigheden verklaren de bijzondere teelt van de wijnstokken: op zichzelf staand, dicht tegen de grond zonder leidraden, en verder van elkaar dan ergens anders omwille van de droogte. De voornaamste waterbron is de nachtelijke mist van over de zee en de ochtenddauw op de planten en op de puimsteen.

De lange takken liggen opgerold op de grond in een spiraalvormige ring en vormen zo een soort mand, in het Grieks ‘giristi’, dat men ook terugvindt op het Siciliaanse eiland Panteleria. De trossen hangen uit de wind in het midden van de mand en de bladeren beschermen de bessen tegen uitdroging van de hevige zonnestralen. De arme en zure gronden bedekt met een dikke laag as zijn enkel geschikt voor zeldzame culturen zoals de wijnstok. De meest bekende druivenvariëteit is assyrtiko met een laag rendement van 20 hl/ha. DNA-studies bewezen de lokale herkomst van het ras en de verwantschap met andere, zeer oude variëteiten op de Cycladen. Assyrtiko beslaat zowat 70% van de wijngaard, vooral op de flanken in het

zuidelijk deel van het eiland met uitzondering van het domein Sigalas, gelegen in het noorden. Santorini is een van de meest oude wijngaarden in productie. De wijnmakers hebben er nog bezittingen via loting.

 

Besmetting met phylloxera van de honderdjarige en zelfs oudere stokken geplant zonder onderstokken

is hier uitgesloten. De puimsteengronden en de vulkanische as zijn niet leefbaar voor de druifluis. Deze kleine wijnstreek, zo’n 1200 ha groot, wordt door een 12-tal onafhankelijke wijnbouwers bewerkt, alsook door leden van de plaatselijke coöperatie. Hij beslaat een 40-tal andere ampelografische rariteiten

waaronder de aïdani in wit, de mandilaria en de mavrotragano in rood. Zowat 3% van de totale oppervlakte is aangeplant met rassen die quasi verdwenen zijn, zoals katsano en gaidouria op het domein Gavalas, athiri bij Sigalas of voudomato bij Hatzidakis, een zoete rode wijn.

 

Mijn drie favoriete wijnbouwers

Hatzidakis in Pyrgos

Pyrgos is gelegen op het hoogste punt van Santorini. Gebouwd op de flank van een heuvel op een uitsteeksel aan de voet van een berg biedt het stadje een van de mooiste panorama’s van het eiland met zicht op alle dorpen van Santorini en de vier eilanden. Het uitzicht leidt verder naar de percelen met

wijnstokken tussen 100 en 300 m hoogte. Men treft er ook Selene, het beste restaurant van Santorini, zelfs van alle Griekse eilanden, en voor gastronomen zeker een omweg waard. In 1966 legde Haridimos Hatzidakis een perceel van een halve hectare opnieuw aan, een dat verlaten was sinds de aardbeving van

1956. De wijngaard ligt op 330 m hoogte. De druif aidani zou er van bij het begin biologisch geteeld worden. Haast 20 jaar later telt het domein 10 ha en wordt nog steeds biologisch verbouwd, wat uniek is in Santorini. Het aankopen van druiven bij kleine telers die eveneens biologisch werken completeren het

gamma.

Aïdani 2013 : De wijn toont een mooi aroma met exotisch fruit en citroen. In de mond komt een wat boterachtige materie, rond zoals assyrtiko maar met voldoende frisheid dankzij een ziltige aciditeit. Een eerlijke wijn zonder franje maar levendig.

Assyrtiko, Santorini 2013 : 70% van de druiven worden aangekocht. Delicate aroma’s van witte bloemen en citrusfruit. Elegante smaak met een explosie van intens minerale elementen en een typerende krokante zuurheid.

Santorini cuvée n° 15, 100% assyrtiko. Zeer jong, compact en rijker, maar ook diepte met aroma’s van rijp geel fruit en citrus naast een presente minerale stijl.

Assyrtiko de Mylos 2013 : De druiven worden quasi overrijp geplukt. De wijnstokken van het perceel Mylos zijn honderd jaar oud. Een fantastische wijn, intens, met diepte, krachtig en supercomplex. De 15% alcohol wordt in evenwicht gebracht door droogextract, zuurheid en ziltigheid. Een bewaarwijn.

Nikteri 2013 : Een type ‘vendange tardive’ of late oogst afkomstig van overrijpe druiven geplukt in oktober van zorgvuldig gekozen percelen. Een schilweking van 12 uur gaat de manuele persing in een oude verticale pers vooraf. De rijping van 12 maanden in kleine houten vaten draagt bij tot het evenwicht van een rijke materie met complexe aroma’s van rijp pitfruit, oosterse kruiden en minerale toetsen. Een mooi evenwicht dankzij de aciditeit en de korrelige tannine.

 

Gavalas in Megalochori

Megalochori is een dorpje dichter bij de kust dan Pyrgos en bevindt zich op lagere hoogte met minder koelte, wat belangrijk is voor de stijl van de wijn die George Gavalas produceert op het familiedomein met een historie die teruggaat tot eind 19e eeuw. In het algemeen zijn de wijnen ronder en minder streng dan deze van Hatzidakis.

Katsano 2013 : De passie en devotie van Georges Gavalas voor autochtone druivenrassen van Santorini ligt aan de basis van deze assemblage met 15% gaidouria en 85% katsano, een variëteit die haast uitgestorven is en amper 1% vertegenwoordigt op het eiland. Delicate florale toetsen gaan een rijke smaak vooraf: fluwelig, minder aciditeit dan assyrtiko, met de typerende ziltige componenten van Santorini.  Dezelfde cuvée in 2012 toont zich meer in balans met een mooie minerale bitterheid en delicate aroma’s van gekonfijte citroen.

20

Santorini Natural Ferment 2013 : 100% assyrtiko van eigen stokken geoogst begin augustus. Delicate aroma’s van peer, ananas, citroen en een zachte romige smaak die desondanks geen oppeppende elementen

nodig heeft dankzij de typische ziltige frisheid.

Nikteri 2013 : Een late oogst met 6 maanden vatlagering op eikenhouten vaten. Complexe aroma’s van peer, ananas, honing en vanille. Een ronde smaak met noot en boter, een presente aciditeit die zorgt voor een opmerkelijke balans binnen het geheel.

Nikteri 2008 : Goudkleurig, aromatisch, complex, nootjes, honing, bijenwas. In de mond heeft de tijd zijn werk verricht: mineraal en typerend voor Santorini, neigend naar petroleum.

Vinsanto 45 ans dâge : Deze wijn heeft een memorabele hoeveelheidrestsuiker: 375 g. De kleur is diepbruin en de smaak toont een hoge aciditeit met 20 g/l naast 1,2 g vluchtigheid, met aroma’s van vijgen,gekonfijte citrusfruit, rozijnen en een lange afdronk met een frisse citroenachtig eind. Geweldig!

 

Sigalas in Oia

In tegenstelling tot de vorige twee domeinen ligt Sigalas in het noorden van het eiland in de vlakte. De kwaliteit van de wijnen lijdt er niet onder, integendeel, het profiel is licht verschillend in rijkdom. De druiven zijn er vroeger rijp dan bij Hatzidakis. Het domein werd opgericht in 1991 door Paris Sigalas en twee vennoten. De bezittingen beslaan vandaag 27 ha beplant met assyrtiko, aidani, athiri, mandilaria

en mavrotragano. Ik mocht er 12 cuvées proeven die alle heel interessant waren. Hierbij deze die mij het meest frappeerden.

Santorini 2013 : 100% assyrtiko afkomstig van druivelaars die meer dan 60 jaar oud zijn. In de neus komt een intense minerale en elegante geur die terugkeert in de smaak. De lichte strakheid wordt gecompenseerd door aroma’s van perzik en citrusfruit. De stijl is strak met een zeer ziltige frisheid.

Kavalieros 2012 : Een uniek perceel assyrtiko met een nog grotere component aan minerale elementen. Niet strak ondanks de rijkdom aan gekonfijte citroen, droge kruiden en een toets van honing. In de mond krachtig en molliger dan de vorige wijn die de minerale componenten omringen, en met een grote spanning. Lange afdronk gestoeld op ziltigheid.

Nychteri 2010 : Een late oogst met 15,5 g restsuiker wat hem halfzoet maakt. Honing, gekonfijte citroen en droge kruiden. Gisting en rijping in eikenhouten vaten op de droesem gedurende 30 maanden dragen bij tot

een meer ronde inhoud, ondanks de grote minerale frisheid. Zeer lang.

Mm 2012 : Een rode wijn met een mix van 60% mavrotragano en 40% mandilaria, met opmerkelijke tannine omringd door mooi fruit en specerij die de wijn smakelijk maken. De middelmatige lengte heeft een

aangename bitterheid in finale.

Vinsanto 2004 : 75% assyrtiko en 25% aidani, gedroogde druiven in de zon gedurende 10 tot 14 dagen, rijping in eikenhouten vaten gedurende 24 maanden, vervolgens bewaard gedurende 7 jaar. Technische gegevens: 9% alcohol, 300 g/l restsuiker, 8,5 g/l aciditeit. Organoleptische kenmerken: diepe goudgele kleur met oranje tinten, een rijke en complexe smaak met dominante aroma’s van gedroogd fruit zoals vijgen, droge abrikozen en rozijntjes. Maar vooral een opmerkelijk evenwicht voor dit type wijn, met een grote aciditeit zonder opvallende vluchtigheid en een structuur met grote finesse. Ellenlange afdronk.

Bernard Arnould

 

Champagne Francis Boulard & fille - Route Nationale RD 944 - 51220 Cauroy-les-Hermonville - France

Tél. : +33(o)3 26 61 52 77 - Email : contact@francis-boulard.com - www.francis-boulard.com - www.vigneron-champagne.com

Importateurs : Cave des Oblats - www.cavedesoblats.com • Basin et Marot - www.basin-marot.be • Altrovino - www.altrovino.be

nIVV travel

Een selectie van gequoteerde wijnen met een score van 90+

Parker, Jancis Robinson, James Halliday, Clive Coates, Stephen Tanzer, Wine Spectator, Joelle Thompson, Michael Cooper, Bob Campbell, Tyson Stelzer, Frank Van der Auwera, Alain Bloeykens, ..

Bekijk de wijnen

De regio's

Navigeer door de verschillende landen

Meer info

Proefpakketten

Bekijk onze proefpakketten

Meer info